Smappee wint Henry Van de Velde award

Smappee wint Henry Van de Velde award

Het Smappee-team & pilipili halen een Henry Van De Velde label binnen met de Smappee energie-meter.

Smappee is méér dan de zoveelste energie-meter. Deze ‘energy buddy’ geeft je een gedetailleerd inzicht in je energieverbruik door middel van een meetunit bij de meterkast en een App voor iOS of Android.  Smappee installeren is vrij eenvoudig. De bijgeleverde stroomklem klem je rond de hoofdkabel tussen de meterkast en de zekeringskast. Installatie is volkomen veilig, want je werkt enkel aan geïsoleerde draden.       In het beste geval moet de zekeringskast zelfs niet open. De Smappee zelf hang je ergens vlak bij op. Gebruikers die over fotovoltaïsche panelen beschikken kunnen met een tweede stroomklem ook hun productie opvolgen.

Energiemeters bestaan natuurlijk al langer maar zijn vaak beperkt. Ofwel meet je het algemeen verbruik ofwel meet je een specifiek toestel door bv een speciaal stopcontact te gebruiken. Smappee gaat een stapje verder. Het toestel is in staat om bepaalde verbruikspatronen van toestellen te herkennen. In de App krijgen deze toestellen een eigen Appliance DNA. Deze toont het energieverbruik, net als de duur van gebruik en de daarmee verbonden kosten. Op die manier kan je snel de grootste slokkoppen opsporen. Maar niet alleen de grote verbruikers worden in kaart gebracht. Doordat het volledig verbruik in kaart gebracht wordt, krijg je meteen ook een zicht op het sluimerverbruik en kan je als gebruiker de jacht openen op verborgen       verbruikers.

De grootste milieu-impact van het product zit hem dan ook in dit laatste. Studies hebben aangetoond dat mensen die hun verbruik monitoren hun verbruik met 15% verminderen. Hoewel dit wellicht de grootste bijdrage levert voor het milieu werden uiteraard ook andere facetten zoveel mogelijk geoptimaliseerd. Qua functievervulling werd het toestel futureproof opgebouwd. Het eerste model kan ofwel 3-fasige gebruikers monitoren ofwel monofasische gebruikers mét zonnepanelen. De elektronica is echter voorzien om ook drie-fasig én zonnepanelen te kunnen opmeten. De behuizing zelf kan snel aangepast worden door een extra interface-plaatje te vervangen.

Verder kan je je smappee trainen en hierdoor worden elektrische toestellen sneller in kaart gebracht. Toestellen kun je met de smappee comfortstekker, een draadloze tussenstekker, op afstand aan- en uitzetten. Standaard wordt één comfortstekker meegeleverd.

Voor de rest is de behuizing opgebouwd uit volledig recycleerbare plastics en werden extra onderdelen vermeden door het gebruik van translucente materialen. De bovenkant is wit en laat de gloed van de indicatie-leds door. Hierdoor krijgt de gebruiker feedback over de status van het toestel en wordt dit meteen ook een design-feature.  Uiteraard werd het volume zo klein mogelijk gehouden. Het vermijden van schroeven zorgt voor een eenvoudige montage en product ontmanteling.

Meer info over de Smappee: http://www.smappee.com/nl